Tips voor het meten van de sneeuwhoogte!

Ik doe t dit keer met tekeningetjes (ik ben nog niet zo goed als anderen hierin), om de uitleg enigszins te verduidelijken.

Tip 1:

Maak gebruik van in de tuin aanwezige bouwsels, zoals een tuinhuisje. Hier zijn, ook verticaal gezien, soms verbazingwekkende hoeveelheden sneeuw te meten!


http://www.weerwoord.be/uploads/81120102645580.jpg

Tip 2:

Meet altijd heel goed op gras. Als de ondergrond nog niet bevroren is kun je met de blote hand de lineaal met wat kracht een eind de grond in douwen, dit levert flink wat extra centimeters op. Vind je dat nog klein bier, gebruik dan een hamer om de lineaal nog wat dieper in de grond te slaan. Deze meettechniek staat ook wel bekend als de "tentharingmethode". Pas wel op dat je de lineaal niet kapot slaat.


http://www.weerwoord.be/uploads/81120102645581.jpg 


Tip 3:

Vergis je niet, op het grasveld ligt echt niet altijd meer dan op straat! De volgende tip werkt vooral in het noorden van Nederland, waar nog sneeuwschuivers worden gebruikt, en dan vooral langs de wat grotere wegen. Vlak langs deze wegen kun je soms immense sneeuwhoeveelheden aantreffen. Dit levert natuurlijk weer veel meetplezier op. Kijk wel altijd goed of er niet toevallig nóg eentje aankomt, want anders ben je zo t spruitje.


http://www.weerwoord.be/uploads/81120102645582.jpg 

Met deze 3 tips liggen vooroorlogse sneeuwhoeveelheden weer binnen handbereik! Schep op tegen je grootouders over de winters van tegenwoordig, of steek anderen op weerfora de ogen uit. Succes verzekerd!

Jorrit